Tips και trends

Αδύναμα νύχια & θεραπεία: Τι μπορείτε να κάνετε;

Αδύναμα νύχια & θεραπεία: Τι μπορείτε να κάνετε;
Μπορεί οι περισσότερες συζητήσεις που κάνουμε γύρω από τα νύχια να αφορούν σε σχήμα, χρώματα και trends αλλά με τη φυσική τους κατάσταση, τα νύχια μπορούν να αποκαλύψουν από την ανάγκη τους να τα αφήσετε να πάρουν μια ανάσα μέχρι και κάποια θέματα υγείας. 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της Mayo Clinic, τα νύχια είναι μέρος του δέρματός μας. Αποτελούνται από στρώσεις κερατίνης και μεγαλώνουν από την περιοχή που βρίσκεται στη βάση τους, κάτω από την παρονυχίδα. Καθώς δημιουργούνται καινούρια κύτταρα, τα παλιά σκληραίνουν, συμπιέζονται και τελικά σπρώχνονται προς τα έξω. Το DNA καθορίζει την ποιότητα των νυχιών για αυτό και είναι διαφορετική στον καθένα μας - ωστόσο η κατάστασή τους επηρεάζεται από τον τρόπο που τους... συμπεριφερόμαστε κυρίως ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποκαλύπτει κάτι περισσότερο.

Αδύναμα νύχια: Τι φταίει; 

Σε κάποιες περιπτώσεις πίσω από τα αδύναμα νύχια κρύβεται έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο ή λιπαρά οξέα (ειδικά αν παρατηρείτε λευκές κηλίδες ή αλλαγή στο χρώμα τους) ακόμα και κάποια δερματοπάθεια ή φλεγμονή. Πριν αποφασίσετε να πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής και ειδικά συμπληρώματα σιδήρου, καλό είναι να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας ο οποίος μέσα από τον εξειδικευμένο έλεγχο θα εντοπίσει ακριβώς το πρόβλημα και θα σας προτείνει τον σωστό τρόπο να ενδυναμώσετε τα νύχια σας εκ των έσω.  

Άλλη αιτία που ενοχοποιείται για τα αδύναμα νύχια, σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι η έκθεσή τους σε σκληρές συνθήκες – για παράδειγμα, η συχνή χρήση ξεβαφτικού νυχιών που περιέχει ασετόν μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσει φθορές στα νύχια. Η επαναλαμβανόμεση έκθεσή τους σε πολύ ζεστές ή πολύ ψυχρές θερμοκρασίες, η συχνή επαφή τους με χημικά, όπως εκείνα που υπάρχουν σε πολλά καθαριστικά προϊόντα, ακόμα και η παρατεταμένη βύθισή τους στο νερό (αν, για παράδειγμα, πλένετε τα πιάτα χωρίς γάντια, ή αν πλένετε ρούχα στο χέρι), ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητά τους. Τέλος, αν κάνετε συχνά τεχνητά νύχια με gel ή ακρυλικό, ενδεχομένως κάποια στιγμή να δείτε τα φυσικά σας νύχια πιο αδύναμα  και ταλαιπωρημένα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενδυναμώσετε τα νύχια σας;

Αποφύγετε την επαφή με απορρυπαντικά και χημικά χωρίς γάντια, καθώς και το συχνό πλύσιμο, ενώ μια πολύ καλή ιδέα είναι να ενισχύσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α και Β, καθώς και ψευδάργυρο. Αν έχετε τεχνητά νύχια με gel ή ακρυλικό καλό είναι να τα αφήνετε φυσικά ανά διαστήματα, ώστε να παίρνουν μια ανάσα και να ξεκουράζονται. Πολύ σημαντική βοήθεια θα σας προσφέρει και ένα ειδικό σκληρυντικό νυχιών όπως το essie Hard To Resist Nail Strengthener, το οποίο δημιουργεί ένα προστατευτικό φραγμό από την καθημερινή ταλαιπωρία των νυχιών. Το 96% όσων το δοκίμασαν συμφώνησε πως ένιωσε άμεσα πιο προστατευμένα τα νύχια του, το 93% πως τα ένιωσε πιο σκληρά ενώ χάρη στην τεχνολογία Nail Bonding Technology, αυτό το σκληρυντικό νυχιών λειαίνει και την επιφάνειά τους. Θα βρείτε το essie Hard To Resist Nail Strengthener pink σε διάφανη ροζ απόχρωση που χαρίζει στα νύχια μια φυσική λάμψη ή το essie Hard To Resist Nail Strengthener violet σε διάφανη βιολετί, που είναι ιδανικό αν έχετε προβλήματα αποχρωματισμού, καθώς εξουδετερώνει την κιτρινίλα στην επιφάνεια των νυχιών.